Следвайте Гласове в Турция се стреми към мирен диалог между Русия

...
Следвайте Гласове в Турция се стреми към мирен диалог между Русия
Коментари Харесай

Ердоган: Турция се стреми към мирни преговори в Украйна, докато САЩ и западните страни провокират Москва

Следвайте " Гласове " в 
Турция се стреми към кротичък разговор сред Русия и Украйна, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като упрекна Съединените щати и други западни страни, че предизвикат Москва, съобщи Ройтерс.

Държавната турска телевизия ТРТ и други медии цитираха думите на Ердоган, че " Западът, и изключително Съединени американски щати, като че ли безпределно нападна Русия ". Той не посочи какво тъкмо има поради.
" Разбира се, Русия демонстрира огромна опозиция в лицето на всичко това ", добави Ердоган пред кореспонденти в самолета на връщане от Узбекистан.
Западните страни въоръжават Киев и му дават друга помощ, като в същото време постановиха строги наказания на Москва след нахлуването й в Украйна през февруари, припомня организацията.

" Работим върху това по какъв начин да създадем кротичък кулоар тук, както създадохме коридора за зърно. Смятаме, че най-хубавият път за това е пътят от разговор към мир ", сподели Ердоган, като добави, че мнението на Украйна също е значимо.
Турция, член на НАТО, беше хазаин на диалози сред делегации на Украйна и Русия по-рано тази година и се пробва да балансира рецензиите си към нашествието и опълчването на глобите.
Анкара и Организация на обединените нации посредничиха за подписване на съглашение за възобновяването през последните четири месеца на украинския експорт на зърно от черноморските пристанища. 
Турският президент сподели още, че би било вярно решение страните да удължат периода на деяние на договорката за експорт на зърно през Черно море, която изтича на 19 ноември.
" Смятам, че би било неправилно да се сложи период там. Казахме им (на Русия и Украйна), че колкото по-дълго запазят тази договорка, толкоз по-правилно ще бъде ", е декларирал Ердоган в петък пред кореспонденти след визитата си в Узбекистан, където взе участие в Деветата среща на върха на Организацията на тюркските страни.
На 22 юли в Истанбул Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната в Украйна през февруари.
В момента страните договарят за вероятно удължение и разширение на договорката след крайния период 19 ноември, като Ердоган съобщи, че Анкара е решена да трансферира съветско зърно и торове в по-слабо развитите страни.
Ердоган съобщи, че " най-важното " нещо за Турция е да работи по договорката за зърнения кулоар и да посредничи сред Русия и Украйна за реализиране на мир.
" Разбира се, задачата на (руския президент Владимир) Путин е да сложи акцент върху бедните африкански страни, изключително Мали, Сомалия и Судан. Той ми направи предложение, че можем да им изпратим зърно гратис. Веднага щом бъде подхваната такава стъпка, ние можем да проявим същата сензитивност ", означи той.
По думите на Ердоган не би било заслужено да оставим Африка настрани, а да изпращаме зърно на Европа.
По отношение на отсъствието на Путин от идната среща на върха на Г-20 в Индонезия, Ердоган съобщи: " Да се прави оценка по този въпрос би било неуважително както към самия него, по този начин и към екипа му ".
Запитан за ситуацията на Гърция след неотдавнашните диалози за защита сред Турция и Съединени американски щати, Ердоган съобщи: " Разбира се, сега Гърция е съществено разтревожена от тези последни стъпки ".
По-рано тази седмица в турската столица Анкара се организира срещата на Групата за защита на високо ниво сред Турция и Съединени американски щати, на която бяха разисквани районни и световни въпроси, свързани с защитата и сигурността, припомня АА.
Относно продължаващите договаряния с Вашингтон за продажбата на изтребители F-16 на Турция, Ердоган съобщи, че диалозите не престават по проект.
" Надеждата ми е, че идващият месец ще бъде цялостен с положителни вести и ще развием въпроса за F-16 в доста по-положителна посока ", добави той.
Същевременно Ердоган упрекна Гърция и Съединени американски щати, че пазят терористите, в това число членовете на ФЕТО - групировката, която Анкара упреква за опита за прелом през 2016 година
" Кой ги пази в този момент? Предимно Гърция. Те бягат в Гърция, те бягат в Европа. Те постоянно са бягали там. Живеят в Германия, Франция, Нидерландия, Дания, Англия, Америка ", уточни турският водач.
Ердоган упрекна и Вашингтон, че поддържат ФЕТО. Визирайки водача на организацията Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания, той сподели: " Байдън крие този човек ", съобщи частната турска телевизия НТВ.
Оценявайки присъединението на така наречен Севернокипърска турска република (СКТР) към Организацията на тюркските страни като член-наблюдател, Ердоган сподели, че е належащо СКТР да бъде показана на света и да стартира да се работи за признаването й като страна.  
 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
12 Ное 202240112 Ное 20222112 Ное 202250212 Ное 2022133812 Ное 202241112 Ное 20221015КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022145811 Ное 202269209 Ное 202279924 Sep 20222637
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР